Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Full Sail University

   To Full Sail University (http://www.fullsail.edu) της Florida των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής λειτουργεί εδώ και πάνω από τρεισ δεκαετίες διδάσκοντας στους φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτό το πως να δημιουργούν τέχνη μέσω των γραφικών υπολογιστη.  Ξεκίνησε να προσφέρει σπουδές βασιζόμενες στον ήχο και την εικόνα και με την πάροδο του χρόνου εισήγαγε διάφορες πολυμεσικές εφαρμογές. Στις μέρες μας προσφέρει σπουδές κάνοντας χρήση των τελευταίων γνωστών τεχνολογιών γραφικών, animation, επεξεργασίας ήχου κτλ. Οι φοιτητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου μπορούν να διαλέξουν ανπάμεσα σε 33 προγράμματα πτυχίων για να δημιουργήσουν εφαρμογές τέχνης της αρεσκίας τους. Οι διακρίσεις  εξάλλου στο σχεδιασμό βιντεοπαιχνιδιών, ηχοληψίας , animation, σκηνοθεσία και υλοποίηση ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους  είναι πάρα πολλές. Αυτή τη στιγμή φοιτούν στο Full Sail University πάνω απο 12400 φοιτητές ενώ έχουν αποφοιτήσει ήδη πάνω από 34500. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν κάνει καριέρα σε εταιρίες  animation όπως η disney, η pixar και σε εταιρίες ειδικών εφέ για δίαφορες ταινίες του Holywood. Σε πολλούς απο αυτούς έχουν αποδοθεί μάλιστα βραβεία Grammy, Emmy και Αcademy.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

The Fantasy Art of Computer Games

  Συνεχίζοντας από το προηγούμενο άρθρο και σε ότι αφορά τον κοσμο της φανταστικής τέχνης ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες νέες κυκλοφορίες βιντεοπαιχνιδιών που έχουν προκαλέσει αίσθηση στους εκάστοτε "fan" σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Aν και προσωπικά δεν αποτελώ θαυμαστή του συγκεκριμένου είδους παιχνιδιών δεν μπορώ να μην θαυμάσω όχι μόνο το gameplay, αλλά και τα trailers που αποτελούν δείγματα τέχνης  καθώς ξεπερνούν σε ποιότητα, φαντασία , σενάριο αρκετά από τα τελευταία δημιουργήματα της 7ης τέχνης (κινηματογράφου). Το μόνο σίγουρο είναι ότι είτε fan του συγκεκριμένου είδους παιχνιδιών, είτε όχι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα παρακάτω βίντεο που είναι φτιαγμένα με σύγχρονες τεχνικές γραφικών υπολογιστών είναι σύχρονα είδη τέχνης καθώς μεταφέρουν ιστορίες φαντασίας από βιβλία και δημιουργούν νέες παρουσιάζοντάς τες με έναν εντυπωσιακό τρόπο.

                               

Hunted: The Demons Forge - Story Trailer


World of Warcraft Cataclysm Cinematic Intro 

 

The Fantasy Art

Τα ειδικά εφέ είναι αναπόσπαστο τμήμα της τρέχουσας τεχνολογίας. Η ικανότητα παρουσίασης του αδυνάτου ή του ανύπαρκτου είναι τόσο διεγερτική που αν χρησιμοποιηθεί προσεκτικά, δύναται να παράγει πολύ ελκυστικά αποτελέσματα. Έτσι, η φαντασία (και οι ανάλογες γνώσεις βέβαια) αρκούν για να δημιουργήσουμε τέχνη και φανταστικούς κόσμους... Η τέχνη του φανταστικού ανθεί. Ένα απλό παράδειγμα είναι κάποια φανταστικά wallpapers που δημιουργούνται απο επαγγελματίες του είδους ή και από εραστέχνες.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Όταν η φωτογραφία γίνεται τέχνη μέσω των γραφικών υπολογιστή


Το photoshop ξεκίνησε ως ένα εργαλείο για επαγγελματίες αλλά πλέον απευθύνεται σε κάθε χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή σύχρονων δυνατοτήτων. Για μια ακόμα φορά φωτογραφία, γραφικά υπολογιστή , γνώσεις και φαντασία δίνουν εκπληκτικά αποτελέσματα...

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ASCII ART


  Όσοι έχουν ζήσει DOS εποχές, σίγουρα θα έχουν νοσταλγική σχέση για τα "παρακμιακά"
σχέδια από ASCII χαρακτήρες. Οι υπόλοιποι τα έχουν δει σε wallpapers κινητών τηλεφώνων
πρώτης και ίσως δεύτερης γεννιάς. Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε αυτή η μορφή τέχνης,
 ήταν η αδυναμία των εκτυπωτών της εποχής να εκτυπώσουν γραφικά. Έτσι, είτε για αισθητικούς
 λόγους, είτε για να τονιστεί ή να διαχωριστεί το κείμενο σε μια σελίδα, άρχισε η ASCII art.
Τί είναι όμως ο κώδικας ASCII?
   Ο ASCII (American Standard Code for Information Interείναι ένα κωδικοποιημένο
σύνολο χαρακτήρων του λατινικού αλφάβητου όπως αυτό χρησιμοποιείται σήμερα στην
Αγγλική γλώσσα και σε άλλες δυτικοευρωπαικές γλώσσες. Χρησιμοποιείται κυρίως στους
υπολογιστές και άλλες συσκευές τηλεπικοινωνίας για αναπαράσταση κειμένου, καθώς
επίσης για έλεγχο συσκευών που δουλεύουν με κείμενο. Ο ΑSCII είναι, ακριβέστερα, κώδικας των επτά μπιτ, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί όλες  τις δυνατές ακολουθίες επτά δυαδικών ψηφίων (ένα διάστημα από το 0 μέχρι το 127 στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης) προκειμένου να αναπαραστήσει τους εν λόγω χαρακτήρες. Οι εκτυπώσιμοι χαρακτήρες του ASCII (με κωδικούς από 32 μέχρι 126) είναι σε  αριθμητική σειρά οι (συμπεριλαμβανομένου του κενού χαρακτήρα "space") :

!"#$%&'()*+,-./0123456789:;<=>?
@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_
`abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~change)


   O ASCII χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1867 στις γραφομηχανές. Το παλαιότερο παράδειγμα
τέχνης με γραφομηχανή είναι μία εικόνα μιας πεταλούδας που δημιουργήθηκε το 1898!
Από τότε μέχρι σήμερα το ASCII παραμένει στη ζωή μας σε πολλά διαφορετικά σημεία:

  Όλοι έχουν προσέξει τα Readme text αρχεία μέσα σε κατεβασμένες ταινίες ή
προγράμματα, όπου έχουν τα Warez groups γραμμένα τα στοιχεία τους με πολύ ASCII Art.
  Οι εταιρίες Spam χρησιμοποιούν το ASCII art για να ξεπερνάνε τα Spam φίλτρα.
  Επίσης, όλοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα γνωστά smilies. Τα εκφραστικά αυτά
πρόσωπα όλοι καταλαβαίνουν από που έχουν προέλθει.


  

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Fractals


Ο Μπενουά Μαντελμπρό, ο ιδιοφυής Γαλλοαμερικανός μαθηματικός που ανέπτυξε τη γεωμετρία των fractals, πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 85 ετών πριν από λίγες μέρες. Η είδηση αυτή σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον να αναζητήσουμε τι είναι ακριβώς τα fracals και η δημιουργία τέχνης μέσω μαθηματικών πράξεων. Ο Μαντελμπρό λοιπόν, είχε επινοήσει τον όρο fractal για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση. Κάθε fractal είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια, το καθένα από τα οποία είναι μια μικρή εκδοχή ολόκληρου του σχήματος.Οι ανακαλύψεις του Μαντελμπρό εφαρμόζονται σε τομείς όπως όπως η γεωλογία, η ιατρική, η αστρονομία, η μηχανολογία, η μετεωρολογία, καθώς και τα οικονομικά και η ανατομία. Για κάποιον χωρίς επιστημονικές γνώσεις όμως, μάλλον φαντάζουν μόνο ως τέχνη.


Σύντομα γενήθηκε ο όρος fractal art, μια μορφή αλγοριθμικής τέχνης με την οποία δημιουργούνται εικόνες όπως οι παραπάνω. Η πρωτότυπη αυτή μορφή τέχνης δημιουργείται με έναν όχι και τόσο αρτιστικό τρόπο. Απαιτεί συγκεκριμένο software (fractal generating software) το οποίο δέχεται ορίσματα (παραμέτρους δηλαδή) στις αντίστοιχες αλγοριθμικές συναρτήσεις. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι έχει προέλθει από αλγόριθμους που "μπλέκονται" μεταξύ τους. Πλέον η τέχνη των fractals έχει γίνει προσιτή και στο μέσο χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή αφού διατίθενται στην αγορά προγράμματα δημιουργίας fractals (όπως το ultra fractal) , αλλά και freeware προγράμματα, όπως το ChaosPro. Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν στο χρήστη να δημιουργήσει τη δική του τέχνη  χωρίς να έχει την παραμικρή γνώση αλγοριθμικών πράξεων, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν. Συνεπώς, τα fractals αποτελούν ένα ιδανικό παράδειγμα για το πως χρησιμοποιώντας μαθηματικές πράξεις μπορεί κανείς να δημιουργήσει με απλο τρόπο γραφικα σε υπολογιστή, τα οποία μάλιστα μπορούν να θεωρηθούν ως τέχνη.