Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΟΨΗ

Η τελευταία ανάρτηση αυτού το ιστολογίου , η όπως αλλιώς είναι η ακριβής μετάφραση της λέξης blog αποτελεί μια σύνοψη των όσων αναρτήσεων προηγήθηκαν. Αν και η παρουσίαση των θεμάτων ήταν σύντομη (θαρρώ και περιεκτική), κίνησε το ενδιαφέρον μου στο να ψάξω λίγο βαθύτερα κάποιες πτυχές των γραφικών Η/Υ. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και τα μαθήματα των γραφικών και των πολυμέσων. Τα γραφικά υπολογιστών, αναμφισβήτητα τομέας πολυσύνθετος και αχανής, έχουν κατακλήσει τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Προσωπικά , προσπαθώντας να δικαιολογήσω την επιλογή του θέματος γραφικά υπολογιστών και τέχνη , θέμα που δεν είναι και πολύ συνυφασμένο με τη "στεγνή" πληροφορική των δύστροπων compilers και λοιπών μαθηματικών όρων, θέλω να τονίσω ότι μένω εντυπωσιασμένος από τις εφαρμογές που αφήνουν το μέσο χρήστη Η/Υ-καλλιτέχνη (αν υποθέσουμε πως όλοι έχουμε καλλιτεχνικές τάσεις μέσα μας) , αλλά και από τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα που όπως οι πίνακες τέχνης σε προκαλούν να τα αντιμετωπίσεις πολύπλευρα και να βγάλεις τα προσωπικά σου συμπεράσματα. Γιατί τελικά τα γραφικά υπολογιστών εκτός από οπτικοποίηση δεδομένων είναι και τρόπος έκφρασης.


Κλείνοντας , με τρόπο εύθυμο ας ρίξουμε μια ματιά σε εναν πασίγνωστο πίνακα αλλά και σε μια σύγχρονη διακωμώδησή του. :p





Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Βάζοντας ιδέες στο"blender"

To blender http://www.blender.org/ αποτελέι ακόμα ένα freeware εργαλείο για δημιουργία animation, εικόνων και απλοϊκών βιντεοπαιχνιδιών. Οι δυνατότητες του είναι μεγάλες και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.Ας δούμε μερικά παραδείγματα:





Σημείωση: video animation που έχει δημιουργηθεί στο blender μπορεί να παρακολουθλησει κανείς στο αντίστοιχο site καθώς μόνο εκεί μπορεί να το δει σε full HD.

Openframeworks

Το http://www.openframeworks.cc είναι ένα open-source πρόγραμμα παρόμοιας ιδεολογίας με το processing παρόλο που χρησιμοποιεί c/c++ αντί για java όπως το processing. Το openframeworks φαίνεται να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από το processing. Με βάση το openframeworks έχουν δημιουργηθεί πολλες διαδραστικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (πχ iphone) , αλλά και αρτιστικές-καλλιτεχνικές δημιουργίες όπως η παρακάτω: http://www.memo.tv/reincarnation

A photo show.


Ένα βίντεο όπου παρουσιάζεται  ένα slide show με εικόνες τέχνης που έχουν δημιουργηθεί σε υπολογιστή και πιο συγκεκριμένα μέσω της τεχνικής ray-tracing. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια για ταινίες animation (πχ cars) αλλά και για δημιουργία φωτορεαλιστικών εικόνων. Πρέπει να τονιστεί ότι η τεχνική αυτή δε χρησιμοποιείται για video games λόγω της υπολογιστικής ισχύς που χρειάζεται (διότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένες gpu ακόμα στην αγορά).Παρόλα αυτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε πολλές μορφές τέχνης (όπως ο κινηματογράφος και το παραπάνω χαρακτηριστικό βίντεο).

A visual Artist

http://www.renebui-onlinestudio.com/gallery.html

Το παραπάνω link είναι ένα site του visual artist Rene Bui όπου μπορεί κανείς να δει καλλιτεχνικές εικόνες-φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί εξ'ολοκλήρου από προγράμματα επεξεργασίας γραφικών υπολογιστή. Αίσθηση προκαλεί η πορεία του έργου μέχρι να φτάσει στην τελικη του μορφή , αλλά και ο ρεαλισμός του τελικού αποτελέσματος. Παρατηρώντας το κεντρικο παράδειγμα του site μπορεί να αναλογιστεί κανείς το ότι αν ένας visual artist με κατάλληλες γνώσεις μπορεί να πετύχει τέτοιο αποτέλεσμα, τότε τι μπορεί να κάνει μια ομάδα προγραμματιστών μαζί με visual artists; Τα αποτελέσματα μπορεί να τα δει κανείς στις τελευτάιες animation ταινίες που βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Παράδειγμα καλλιτεχνικής εφαρμογής στο περιβάλλον Processing.


Μια  open-source εφαρμογή που έχει δημοσιευτεί στο openprocessing.org
Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει δημιουργηθεί από Έλληνα προγραμματιστή. Το περιβάλλον του processing βοηθάει του καλλιτέχνες να αποδώσουν τις ιδέες τους χωρίς να έχουν προχωρημένες προγραμματιστικές γνώσεις. Το συγκεκριμένο παράδειγμα μπορεί να δουλέψει και με OpenGL αφού υποστηρίζεται από το processing.